EPA-Glandin

Pris:
199 kr
Inkl. 12% Moms
Art.nr:
P1845892
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager

Detta kosttillskott innehåller En välbalanserad blandning av fettsyrorna omega-3 och omega-6

Essentiella omega-3-fettsyror från fisk (EPA och DHA) och omega-6-fettsyra (GLA) från naturens rikaste källa - gurkörtsolja
Innehåller fria fettsyror som lätt absorberas

EPA och DHA bidrar till en normal funktion i hjärtat (minst totalt 250 mg)
Tillverkats under dansk läkemedelskontroll
Vetenskapligt dokumenterad

INNEHÅLL
Innehåll per dagsdos 2 kapslar: 
Borago officinalis fröolja 720 mg
varav gammalinolensyra 160 mg
Fiskolja (Omega 3) 280 mg
varav EPA 90 mg
-DHA 66 mg

Ingredienser: Borago officinalis (gurkört) fröolja, FISK-olja, Gelatin (nötkreatur), Fuktighetsbevarande medel: glycerol.

Dosering
Rekommenderad dos: 2 kapslar dagligen. Kapslarna sväljs hela. 

Förvaras i rumstemperatur, utom räckhåll för små barn.

Hälsopåståenden

EPA och DHA bidrar till normal hjärtfunktion*
* Minst totalt 250 mg EPA och DHA per dag

DHA bidrar till att bibehålla normal syn**
** Minst 250 mg DHA per dag

DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion**
** Minst 250 mg DHA per dag

Intag av dokosahexaensyra (DHA) bidrar till den normala utvecklingen av syn hos spädbarn upp till 12 månaders ålder*** (art. 14)
*** Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 100 mg DHA

Moderns intag bidrar till den normala utvecklingen av hjärnan hos foster och barn som ammas **** (Art. 14)
**** Information till gravida och ammande kvinnor: den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega-3-fettsyror för vuxna, det vill säga: 250 mg DHA och eikosapentaensyra (EPA). Påståendet får endast användas om livsmedel som ger ett dagligt intag av minst 200 mg DHA

Moderns intag av dokosahexaensyra (DHA) bidrar till normal utveckling av hjärnan hos foster och spädbarn som ammas **** (Art. 14)
**** Information till gravida och ammande kvinnor: den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega-3-fettsyror för vuxna, det vill säga: 250 mg DHA och eikosapentaensyra (EPA ). Påståendet får endast användas om livsmedel som ger ett dagligt intag av minst 200 mg DHA

Vad är Epa-Glandin?

EPA-Glandin är ett kosttillskott i form av mjuka gelatinkapslar med en kombination av gurkörtsolja och fiskolja. Varje kapsel innehåller 360 mg gamma linolensyra (GLA) och 140 mg fiskolja. Dessutom innehåller EPA-Glandin en liten mängd arakidonsyra. Både GLA och omega-3-fettsyrorna i EPA-Glandin är i form av fria fettsyror. Kapslarna är mjuka och lätta att svälja och på grund av de fria fettsyrorna har de en god biotillgänglighet i kroppen.

Hög biotillgänglighet med fria fettsyror
Fettsyrorna i EPA-Glandin har en utomordentligt god biotillgänglighet. Detta beror på att fettsyrorna i EPA-Glandin är i form av fria fettsyror. Fettsyror förekommer vanligen som triglycerider, en form som först måste brytas ner och delas upp i fria fettsyror i tarmen innan de kan absorberas i kroppen. Detta sker med hjälp av matsmältningsenzymet lipas. I EPA-Glandin har fettsyrorna redan delats upp och därför kan de absorberas snabbt från tarmen utan hjälp av kroppens matsmältningsenzymer. Detta är särskilt fördelaktigt för personer med nedsatt fettupptag.

Svårt att överdosera
Det är svårt att överdosera EPA-Glandin eftersom vi vanligtvis får i oss mer av dessa fettsyror från kosten än vad kapslarna innehåller. Spädbarn får i sig en stor mängd GLA via bröstmjölk.

Vad är Omega 3?

Omega-3-fettsyror är en grupp viktiga fleromättade fettsyror som främst finns i fisk, särskilt fet fisk som sill, lax och makrill. Omega-3-fettsyror är essentiella, det betyder att de är livsnödvändiga eftersom kroppen inte kan producera dem själv. Två viktiga omega-3-fettsyror är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). EPA och DHA stödjer hjärnans funktion*, syn* och hjärta**. Omega-3-fettsyror är förstadier till prostaglandiner av typ E3 och E4.
* Minst 200 mg DHA per dag
** Minst 250 mg DHA och EPA per dag

Vad är gamma linolensyra (GLA)?
Frön från gurkört, eller som det heter på latin Borago officinalis, har en naturligt hög halt av den fleromättade omega-6-fettsyran gamma-linolensyra (GLA). Denna fettsyra är inte essentiell eftersom friska vuxna kan bilda den i kroppen. Denna omvandling sker huvudsakligen från linolsyra som finns i många växtoljor. GLA är ett förstadium till prostaglandiner av typ E1.
Prostaglandiner är en specifik grupp av fettsyror som produceras av kroppens celler och frigörs till omgivningen, där påverkas de omgivande cellerna på olika sätt beroende på vilken typ av prostaglandin det är. Genom att öka intaget av GLA från kosten kan du öka produktionen av prostaglandin E1 som är involverad i många funktioner i kroppen. Detta sker inte med andra omega-6-fettsyror.

Det är vanligt att kroppens egen produktion av gamma-linolensyra minskar med åldern. Detta beror på en avtagande funktion av enzymet delta-6-desaturase som är nödvändigt för omvandlingen av linolsyra till GLA.

De bästa källorna till GLA kommer från livsmedel som normalt inte ingår i vår dagliga kost. Växten gurkört (Borago officinalis) består till upp till 20% GLA. Fröolja från svartvinbär innehåller 15-17% och på tredje plats hittar vi växten nattljus (Evening Primrose) med 8-10% GLA. Hampaolja innehåller små mängder GLA.
Vart kan man hitta GLA?
Gurkört
Svart vinbär
Nattljus
Alger